Triple glas

Triple glas (drievoudig) glas is een ontwikkeling die van de Scandinavische landen via Duitsland en Oostenrijk, waar drievoudig isolatieglas al de standaard is, naar Nederland is overgewaaid.

In de trend naar energiezuiniger en ‘nul-op-de-meter’ woningen is drievoudig isolatieglas een onmisbaar isolerend element, en nog beter dan tweevoudig isolatieglas.

De ruit bestaat uit drie glasplaten, die met twee afstandhouders op bepaalde geoptimaliseerde afstanden van elkaar luchtdicht met elkaar zijn verbonden.

Deze afstandhouders zijn meestal van aluminium, maar steeds meer in een nog meer isolerende “Warm Edge” variant.

Hierdoor ontstaan twee isolerende ruimtes tussen de glasplaten (‘spouwen’) met hierin een isolerend gas, zoals Argon.

Drievoudig isolatieglas wordt onofficieel/in de volksmond soms ook wel HR+++ glas genoemd. De isolatiewaarde voor drievoudig isolatieglas wordt uitgedrukt in een Ug-waarde, waarbij hoe lager hoe beter betekent. Deze eenheid (W/m2K) geeft aan hoeveel warmte er wordt doorgelaten per vierkante meter en per graad temperatuurverschil tussen beide zijden van het isolatieglas.

Daarnaast is de zontoetredingsfactor (g-Waarde of de veel gebruikte afkorting in Nederland ZTA) en de lichttransmissie (LT of de veel gebruikte afkorting in Nederland LTA) een factor die bepalend kan zijn voor de keuze van een type drievoudig isolatieglas.